Una alumna de la FIF guanyadora del premi al millor TFG del CODINUCAT

Descarregar Pdf

Eva Fernández Pareja, alumna de la doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia, va guanyar el primer premi als millors TFG de Nutrició Humana i Dietètica (NHD) que atorga el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), amb el treball Guía alimentaria para población infantil con fibrosis quística, tutoritzat pel Dr. Didier Hernández.

La fibrosi quística és una malaltia crònica i complexa on l'alimentació és un pilar fonamental del tractament a causa de l'alta incidència de desnutrició i la seva associació amb la funció pulmonar.
 
L'objectiu de la investigació va ser realitzar una revisió bibliogràfica de les pautes ideals de la nutrició en la població infantil i, a partir de la informació extreta, l'elaboració d'una guia alimentària per als familiars i els propis infants.

Es va realitzar la revisió bibliogràfica a través de les bases de dades Pubmed i Scopus mitjançant uns criteris d'inclusió i exclusió estrictes on es va extreure tota la informació necessària per a realitzar la guia alimentària. Aquesta última, es va elaborar i es va estructurar en quatre grups d'edat i es van comentar generalitats de la nutrició.

Els resultats obtinguts van determinar la ingesta energètica necessària, la concentració de macronutrients i micronutrients (minerals i vitamines), l'abordatge de la lactància, la teràpia de reemplaçament d'enzims pancreàtics, la desnutrició, diabetis i, breument es van comentar les complicacions gastrointestinals, la malaltia òssia, la hepàtica, la suplementació d'AGE, el consum de probiòtics i estratègies d'educació nutricional.

En conclusió, el projecte va abordar la complexitat de l'alimentació en la població infantil amb FQ i es va realitzar una guia alimentària amb eines pràctiques per preservar l'estat nutricional d'aquests.
 
En la mateixa edició va ser finalista el treball tutorat per la Dra. Blanca Salinas, professora de la FIF, i la Dra. Laura Ribó, Estudio del grado de inseguridad y diversidad alimentaria y su impacto en factires de riesgo cardiometabólico: Abordaje dietético-nutricional para la prevención de enfermedades crónicas no transmisibles de l'alumna Lourdes Tecchia Sotelo, de la Facultat de Medicina.
 
Enhorabona Eva!